Wybór idealnych opcji jedzenia na Twoje wydarzenie

Wybór idealnych opcji jedzenia na Twoje wydarzenie

Zaplanowanie cateringu na imprezy nie jest tak proste, jak wynajęcie firmy cateringowej i powiedzenie jej, żeby „zwariowała”. Jest naprawdę wiele rzeczy, które jako planista wydarzeń musisz wziąć pod uwagę przed ustaleniem menu – Twój proces obejmuje zadanie kilku kluczowych pytań, które pomogą Ci określić typ firmy cateringowej, z którą współpracujesz.

Aby zapewnić jak najlepsze menu, musisz zrobić kilka rzeczy:

Poznaj swoich gości i ich preferencje
Najważniejszą radą jest coś, co powtarzałem już milion razy: poznaj swoich odbiorców. Kto uczestniczy w Twoim wydarzeniu? Weź pod uwagę dane demograficzne Twoich gości i sposób, w jaki te dane demograficzne mogą wpływać na ich preferencje. Mogą to być wiek, płeć, pochodzenie finansowe lub etniczne, skład geograficzny itp.

Należy również zastanowić się, jaki rodzaj jedzenia mogą preferować, a nawet wymagać – uczestnicy konkretnego wydarzenia prozdrowotnego mogą chcieć, aby organizatorzy zapewnili tylko zdrowe opcje, podczas gdy starsi goście mogą preferować łagodniejsze menu.

Pamiętaj, że dane demograficzne mogą, ale nie muszą wpływać na Twoje wybory żywieniowe, ale można pozwolić, aby pewne stereotypy wpływały na Twoje menu.

Zapewnij im wybór
Może się to wydawać oczywiste, ale warto o tym wspomnieć. Nie trzymaj się tylko jednego zestawu posiłków lub opcji jedzenia: zaoferuj kilka opcji. W ten sposób, nawet jeśli gość nie lubi jednego z twoich przystawek, mają jeszcze inne opcje. Ogólnie rzecz biorąc, potrzebujesz co najmniej trzech opcji przystawki, trzech lub więcej opcji sosów sałatkowych, dwóch lub trzech opcji deserów i pełnego wyboru przypraw.

Rozważ te klasyczne opcje menu: mięso, ryby lub wegetariańskie danie; ciasto, ciasto i świeże owoce; piwo, wino, napoje bezalkoholowe i tak dalej.

Włącz sezonową, świeżą żywność
Zastanów się, o której porze roku odbywa się Twoje wydarzenie i rozważ dostarczenie przedmiotów, które są dostępne tylko w tym okresie. Na przykład, kto nie kocha świeżych truskawek, ale mają tak krótki sezon! Świeże brzoskwinie to świetna uczta latem na północnym wschodzie, podczas gdy ignamy lepiej pasują do zimowego menu. Odradzałbym oferowanie jedzenia poza sezonem.

Znaczenie ma symbolika sezonowa. Grill jest uzupełnieniem imprezy w letni dzień, a obfite „jedzenie na komfort” lepiej pasuje do świątecznych uroczystości na siedząco.

Twórz menu regionalne
Tak jak musisz zaplanować, kiedy odbędzie się Twoje wydarzenie, musisz również wziąć pod uwagę, gdzie. Jeśli na przykład organizujesz wydarzenie w Chinach (lub po prostu masz dużą liczbę chińskich uczestników), rozważ współpracę z szefem kuchni lub firmą cateringową w celu stworzenia regionalnych lub międzynarodowych opcji menu.

Dostosuj jedzenie do harmonogramu imprezy
Zegar jest ostatecznym czynnikiem decydującym o tym, jaki posiłek będziesz mógł zaoferować. Jeśli Twoje wydarzenie pozwala tylko na kilka minut wolnego czasu tu i tam, najlepszym wyborem może być lunch w pudełku lub kilku sprzedawców żywności. Jeśli biegniesz do wieczora i chcesz podać posiłek w formie bufetu lub na talerzu, zostaw na to kilka godzin. Zasadniczo musisz wiedzieć, ile czasu zajmuje średnio każdy rodzaj posiłku, a przygotowanie menu, usługi i wymagania dotyczące konsumpcji odpowiadają wyznaczonym czasom.

Przewiduj specjalne wymagania żywieniowe
Jeśli któryś z Twoich gości ma specjalne potrzeby lub wymagania dietetyczne – takie jak ograniczenia religijne, poważne alergie pokarmowe lub potrzeby dietetyczne – musisz być ich świadomy. Bardzo ważne jest, abyś nie oferował jedzenia, które może urazić – lub, co gorsza, zaszkodzić – któregokolwiek z Twoich uczestników.

Alergie pokarmowe są prawdziwe i poważne. Osoby, które na nie cierpią, na ogół wiedzą, o co prosić, a czego unikać. To powiedziawszy, bądź sumienny.

Dobrym pierwszym krokiem do rozwiązania problemu alergii pokarmowych jest zapytanie z wyprzedzeniem uczestników i personelu, czy należy wziąć pod uwagę jakieś specjalne kwestie.

Zawsze myśl o prezentacji
Wreszcie, ale z pewnością nie mniej ważne, zarówno jedzenie, jak i przestrzeń, w której jest podawane i spożywane, muszą wyglądać i pachnieć niesamowicie. Food truck na ogół wymaga, aby Twoi goście wyruszyli na zewnątrz. Kolacja zasiadana wymaga pomieszczenia wystarczająco dużego, aby pomieścić stoły i krzesła. Twój catering na eventach musi znać proponowaną konfigurację, aby zaplanować perfekcyjne wykonanie menu i usługi oraz sprzątanie.

Uwaga końcowa – ludzie kochają przekąski! Zapewnienie wielu opcji jedzenia często podczas wydarzenia jest strategią wygrywającą.